Nye bilder

Panert hvitfisk

Etter hvert som jeg finner ut at det ofte er vel så kjapt og enkelt å lage ting selv fremfor å ty til industriprodukter oppdager jeg at det knapt nok kan kalles mat mye av dette som er laget på fabrikkene.

Ta noe så enkelt som panert fisk. En filet lettsaltet torsk delt i passe porsjonsstykker, vendt i mel, dyppet i vispet egg og så vendt i grilljermel. Det tar vel omtrent fem minutter å fikse og man er klar til steking.

Knallgrove rundstykker

Ei julegåve til ein kompis. No tester eg det ut til mgp-kalas.

Tacosuppe

Taco er favoritten til mange på fredager. Hva med å lage en taco suppevariant ? Jeg bruner karbonadedeig tilsetter krydder, kraft, creme fraiche og fløte i tillegg til gode grønnsaker.

DETTE TRENGER DU:

 • 500 gram karbonadedeig
 • 3 dl buljong
 • Tacokrydder, en pose eller hjemmelaget*
 • 1 purre
 • 2 løk
 • 1 bx soyabønner
 • 1 bx hermetiske tomater
 • 1 beger creme fraiche
 • 2 dl kremføte

Epletid


Lag din eigen frukostblanding

Eg vakna brått ein morgon og fekk slik sug etter ei venninne si frukostblanding fra ti år tilbake. Heldigvis var ho kjapp om labben og sendte meg følgande oppskrift:

Hvalbiff

Verdens beste biff, den får du kjøpt i fiskedisken. Om du skaffer deg godt hvalkjøtt skjærer det i 1- 1,5 cm tykke skiver og steker i halvannet minutt på hver side i en varm grillpanne så har du det; verdens beste biff

Sognakake (oldemor si oppskrift)

 • 2 egg
 • 1 kopp sukker
 • 1 kopp smelta smør
 • 2 koppa sirup
 • 3 koppa sur mjølk
 • 3 ts natron
 • mjøl til passe deig

Pisk egg og súkker. Lat deigen få kvila ei stúnd før du bakar. Steikast på steikepanna. Smørast med smør og sukker.

Les mer…

Onsdagtorsk a la Herdis

Etter ein dag der eg har prøvd å spørre mamma, kollega og innlagt venninne om råd til å lage den beste middagen enda eg altså opp med dette:

Torsk a la Herdis er ein restemiddag og følgande…:

 • stekt torsk: krydra i salt og pepper, steikes i olje med skinnsida ned, starter prosessen med å la finger presse skinnsida ned og så går resten av steiketida på å la fiske ligge der i ro.
 • blomkålkrem: kokt blomkål, kokt i fløte faktisk, most i foodprosessor. tas på fat med skei. husk å dra skeia gjennom massen for at torsken kan ligge oppå.
 • poteter og gulrøtter: kok det i samme panne så slipper du oppvask.
 • ovnstekt squash: biter i ovnen, ein klatt smør, salt og pepper, til det ser ferdig ut
 • saus: rømmesaus med vårløk, grilla paprika og limesaft

Pannekaker med bacon

Pannekaker med bacon, sirup og blåbær på Food Story. Lønsj her anbefales.

KKK: kamskjell, krabbe og kveite

Bror er kokk. Han tok med seg hodet, matvarer og inviterte seg sjølv på middag.

- Skal vi ta middag hos deg? Du må lære deg noen flere retter.

Verdens enkleste brød

Verdens enkleste brød

Et brød du ikke trenger å kna som smaker godt og ser ut som det er kommet ut av en ekte bakerovn.Du trenger en effektiv arbeidinnsats på et minutt, deretter er det bare å vente på godsakene.
Slik lager du verdens enkleste brød

Olufs Livrett

3-4 personer

Pølse-Her må du anse det litt selv, bruker du kjøttpølse holder det nok med 1-2

Lag din egen yoghurt

yoghurt


Yoghurt er lett å lage selv. Bland sammen ingrediensene på kvelden og du har din egen yoghurt klar dagen etter. Du trenger melk, litt yoghurt naturell, en ren kjele, et termometer og et lunt sted.
Les mer…

Mine første kamskjell

Denne jula har eg lært å laga kamskjell – og fiskegrateng. Vi slo til med stekte kamskjell med ertepurré, beurreblanc med granateple, urtesalat og språstekt serranoskinke til forrett. La meg vere talerør for Andreas.

Kamskjell

Kraftkokingens gleder

Det ser ut til at mange kvier seg for å koke kraft. Det tar kanskje litt tid, men det er slett ikke vanskelig, og man behøver jo ikke sitte der og følge med hele tiden. Men det krever at man er hjemme og kan overvåke prosessen innimellom. Og så må man ha ingrediensene, så klart. Da jeg hev ut buljongterningene for noen år siden og gikk over til å lage kraften selv (egentlig en gradvis prosess), tok maten et kvantesprang opp i kvalitet, og etterpå har jeg undret meg på hvorfor jeg noen gang hadde befattet meg med disse terningene som smaker så rart og har så rare ingredienser. God kraft skal man lete litt for å finne i butikken, så skal det bli skikkelige sauser og supper, må man som regel lage kraften selv. Da gjelder det å innrette seg deretter.

En helg hjemme var en grei anledning til å rydde opp litt i fryseren. Vi har en egen dyp skuff til kraftingredienser i fryseskapet. Det kan dreie seg om kraftben, fiskeavskjær, grønnsaksavskjær, persillestilker og annet. Når vi behandler slakt, hender det at vi koker kraft på bena med én gang (eller vi fryser dem ned i passende partier). Ellers har vi et slags rotasjonssystem: Det er som regel ikke tid til å koke kraft i forkant av middagene, men når vi steker kjøtt på benet, fryser vi ned bena etterpå og samler opp. Kjøttben bør da også brunes litt før de går i kraftkjelen, og på denne måten slipper vi å bruke ekstratid på det.

Pizza med jordbær og fenalår

Pizza med jordbær og fenalår

En klassisk tynn sprø pizzabunn med en sødmefull,rund og fyldig tomatsaus, toppet med et beste vi har i Norge tidlig i Juli, jordbær og fenalår.

Risotto med jordbær

Risotto alla fragole

Risotto alle fragole – Risotto med jordbær, det beste av det norske tilberedt sammen med en italiensk klassiker. Denne oppskriften er litt annerledes enn den klassiske risottoppskriften hvor du rører hele tiden. Litt kraft koke inn, mere kraft osv. I denne oppskriften koker du inn mesteparten av væsken uten å røre. Røring er kun i de siste 5-6 minuttene av koketiden.

Sommerdessert med melon og kokos-yoghurt

Nå om sommeren prøver jeg å gjøre ting så enkelt som mulig når jeg lager mat.

Jeg holder meg til enkle retter med få ingredienser, og her kommer oppskriften på en enkel og frisk sommerdessert som fungerer både til fest og hverdags.

Stracciatella: Nydelig italiensk iskrem

Srtracciatella

Italiensk iskrem er en nytelse fordi det består av ekte råvarer og gode håndverkstradisjoner. Stracciatella er en klassiker med vanilje og sjokolade.

Tilbake til 90-tallet: fylte loff

Det er ingen grunn til å sitte å sture på gode oppskrifter sjølv om dei kanskje har gått av moten. Her er oppskrifta eg har fått av mor til ei venninne. Den heiter derfor:

Mamma Ingvilds fylte loff

Pai med kongeøsterssopp

Kongeøsterssopp

Slow Food Oslo besøkte Elisabeth Maarud på Dystlandhaugen som ligger i Skogbygda i Nes kommune i Akershus. Dystlandhaugen samarbeider med Den blinde Ku AS, som produserer soppsubstratet som ender opp hos Elisabeth som driver frem den prisbelønnede kongeøsterssoppen. Etter 50 dager er soppsporen blitt til kongeøsterssopp klare for salg. Kongeøsterssoppen er økolgisk dyrket og har en mild, avrundet smak. Paioppskriften vi fikk av Elisabeth Maarud er testet, og det smakte selvfølgelig helt “konge”.

Bak brød med Morten Schakenda på bakeriet i Lom

Morten Schakenda

Slow Food Oslo besøkte bakeriet i Lom og Morten Schakenda 24. april 2009. Vi fikk blant annet høre om autolyse og lære å bake med lite gjær.

Aspargesrisotto

aspargesrisotto

Jeg leste på nettsidene til vestfoldmat at den norske aspargesen er på vei fra åkeren og blir tilgjengelig for oss matglade i disse dager. Østby asparges har godsakene tilgjengelig. Slow Food Oslo hadde en fantastisk aspargesrisotto på menyen under en tilstelning for et par år siden. Jeg har hentet frem oppskriften fra slowfoodoslo.org et godt itaienskinspirert måltid:

Matsonen

Følges av 360 medlemmer.

Forum for og av matvrak Mer om sonen

Origo Matsonen er en sone på Origo. Les mer
Annonse