Filodeig

Disse løvtynne deigbladene som kan benyttes fra søtmonsens orgasmerett Baklava til oste og kjøtttfyldte burek.

En favoritt er den ostefyldte. Jeg lager en masse av fetaost, rømme, egg og mineralvann og smaker til med litt salt. Legger noen oljesmurte flak i bunn av en form og krøller så sammen flak som dyppes i osteblandingen. Ikke krøll dem sammen for kompakt flakene skal omkranses av ostefyllet og så plasseres ved sidenav hverandre i formen til den er fyldt. Se for dere halvutsprungne roser. Mineralvannet skal spedes i ostemassen etterhvert som man dypper deigen i denne. Til slutt leger man noen oljesmurte flak på toppen som lokk og setter det hele i ovnen på ca 180 grader. Tid i ovenen er vel rundt en halv time til førti minutter. Man ser at den er ferdig når den har hevet seg litt og fått en gyllen farge. Spis den gjerne varm men den er forsåvidt like god kald.

Passer utmerket til spekemat og krydrede spekepølser av både norsk og spansk type. Eller den kan spise for seg selv som et lite mellommåltid.

Baklava har jeg ikke laget selv man tenkte jeg skulle prøve meg på det i morgen. Fant en oppskrift på nett http://www.bradager.net/avm/oppskrifter/221.html jeg får komme tilbake med resultatet senere.

Noen av dere som har benyttet filodeig og har gode råd, tips og oppskrifter å dele?

Vist 2377 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Jeg testet ut Baklavaoppskriften og den fungerte bra. Dog skal sies at jeg kjørte en blanding av valnøtter, grovhakkede, og finmalte skoldede mandler. Det gikk vel heller ikke med så mye filodeig som i oppskriften og jeg brukte vanlig meierismør og en del mer en det oppskriften oppgir.

Bruker filodeig til 2 typer mini “vårrull”. 1 med kjøttdeig av lam og 1 med klippfisk. Lager de små, ca 50 gram og bruker som tapas.
LAM:
12-14 flak filodeig.
400 gram kjøttdeig av lam (jeg har i frysern fra kjøpet av 1/1 lam)
1 moset hvitløkkløft
1 ts lammestekkrydder (Seasoning for lamb)eller egne urter moset i morter.
1 ss fløte
1 ss cottage cheese
Alt blandes godt, og dette er en kompakt og fast deig som ikke flyter ut. Lag en kule med teskje og “kok” i mikro og smak. Mer krydder?
Filodeigen jeg kjøper er merket medium size. Hvert ark klipper jeg i 4. På hver bit legger jeg en ss lammekjøttdeig og så penselr og bretter jeg som ved vanlig vårrull. Fasongen kan det bli såsom så med, men sånn ca som en kraftig tommelfinger. Men merk at arkene må være store nok til å gå rundt innholdet 2 ganger.
Friteres gylne. Jeg friterer og avkjøler, og så varmer jeg de opp i stekovnen senere når de skal serveres. Server med gresk yoghurt-dip.

Klippfiskvarianten kommer jeg tilbake til hvis noen ønsker det.

Annonse

Nye bilder